Gewoon de 1e stap


Met bewondering volg ik op afstand een vriend van me die nog steeds dat wat hij zich voorgenomen heeft in een soort rust en acceptatie blijft doen.  Zeker nu we inmiddels ruim na 15 januari zijn.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat 60-90% van de mensen dan alweer gestopt is met de goede voornemens en dat terwijl het aanleren van nieuwe gewoontes over het algemeen 21 dagen bewust ermee bezig zijn betekend. Wat maakt toch dat wij zo goed weten wat beter zou zijn voor ons en we ons telkens weer laten verleiden om iets anders te doen?

Het is interessant om eens te kijken naar je energie huishouding als je merkt dat het je niet lukt om dingen voor elkaar te krijgen terwijl je dat wel wilt, het zou kunnen dat je een energie lek hebt. Het is net als met geld, hoeveel je er ook van binnen krijgt, als je meer uitgeeft dan er binnenkomt dan blijf je arm. Of omgekeerd met eten, als je meer energie opneemt dan dat je verbruikt dan ga je oppotten. Die gaten of dat dichtslibben heeft een negatief effect op je eigen energie.

Dan Millman legt in de 12 poorten naar de ziel vrij eenvoudig uit op welke drie vlakken je energielekken kan hebben:

  1. Mentaal; stress, onlustgevoelens, berouw, obsessies
  2. Emotioneel: angst,verdriet en woede
  3. Lichamelijk; ziekte, blessures, slechte houding en overbelaste spijsvertering

Als er in een stromende rivier obstakels liggen, dan gaat het daaromheen sneller stromen, er ontstaat turbulentie en onrust. Energielekken geven dus in je lichaam waarneembare onrust. Er zijn in feite twee manieren om deze onrust te verminderen:

  1. Haal de obstakels weg
  2. Verlaag je energieniveau zodat er minder stroming is

Het wegruimen van obstakels vraagt zelfonderzoek en zorg, de meeste mensen kiezen toch voor het verlagen van de onrust door te ontladen (verminderen energieniveau). Ontladen kan op heel veel manieren, bijvoorbeeld door lichaamsbeweging en creativiteit, maar ook door alcohol, eten, t zoeken van kicks zoals gokken of extreem sporten. Na de ontlading voel je een tijd goed en krijg je meer energie, totdat de obstakels weer opspelen en je weer moet ontladen.

IMG_0092Ik schrijf veel over de wijze waarop je kan omgaan met blokkade of hoe je ze kan opsporen. Voor mij is het schrijven vaak een proces van bewust stilstaan bij wat er bij mij gebeurd in de drie vlakken waarop het kan lekken. En het dan zo te verwoorden dat een ander daar wellicht wat aan heeft.

Ik ga er weer induiken nu ik mijn eigen goede voornemens alweer lijk te hebben losgelaten, ondergesneeuwd door de roep van alledaags werk dat uiteraard nu en met deadlines moet worden opgelost.
Terugkeren naar de goede voornemens die echt goede voornemens zijn vraagt om er regelmatig bij stil te staan en de gedachte te koesteren dat ook een weg van 1000 stappen begint met de eerste stap. En daarna geldt dat een weg met 999 stappen begint met de 1e stap. Zo zet je steeds weer gewoon de eerste stap en kan je alle onrust van de vorige stappen loslaten, zodat je niet na 1000 stappen een hele rugzak vol met onrust en toestanden met je meesleept. Dit is mijn eerste stap in het dichten van mijn energielek.

  1. #1 by Maarten Kool on 26 januari 2016 - 07:34

    Ik kijk uit naar de volgende 999 1e stappen. Ik ben blij dat deze stap weer is gezet.

(wordt niet gepubliceerd)