Geniet van het uitzicht


Vanochtend vertelt een vriend van mij een mooi verhaal uit zijn leven. Hij was met zijn broers op stap geweest en waar hij altijd de jongste was van de club, hoorde hij er nu ineens gewoon helemaal bij, als volwassen man. Dat was een bevrijding. Na jaren geknokt te hebben om als volwaardig te worden gezien, was het ineens zomaar zo.

Het was natuurlijk niet helemaal zomaar zo. Hij heeft de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in zichzelf, in wat hij wil en in stappen zetten om daar te komen. Hij heeft zijn eigen kracht ontdekt en nu ineens was hij op een plek gekomen waar hij aan de lijve kon ervaren dat dat dus resultaat geeft. Ineens was het “volwaardig zijn” geen werk meer maar gewoon zoals het is. Op het moment dat hij zich vandaag besefte hoe bijzonder dat was, golfde er een gevoel van diepe dankbaarheid en (zelf) liefde door hem heen.

IMG_0153Dat soort momenten zijn goud waard. Soms voelt het leven als een grote klim de berg op en als je dan op die weg naar boven even stilstaat kan je voor de volle 100% het uitzicht van dat moment tot je door laat dringen. Dat zijn de momenten dat je even helemaal in het hier en nu bent. Dan zie je de weg onder je liggen, de weg die je hebt afgelegd,  en je beseft dat alles waar je nu staat ook vooral het resultaat is van jouw inspanning.

Ook? Ja ook. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben in het leven en de goede mensen tegenkomen. Ik geloof dat je, als je investeert in dat wat voor jou waardevol is, de mensen die in je leven komen en je dat geluk kunnen en willen brengen ook kan herkennen! Toeval bestaat en tegelijkertijd is toeval bestaat niet net zo waar.

Ik zag dit prachtige filmpje van Alan Watts dat precies daarover gaat. Over het niet vergeten om van het moment te genieten, terwijl juist ook ons verlangen ons steeds weer uitdaagt om te groeien. Nieuwsgierig blijven naar wat er om de bocht ligt en tegelijkertijd steeds weer dankbaar voor wat je hebt gehad, wat je hebt bereikt. Je verbazen over de ongelofelijke inzet die je ooit deed en waar je nu de vruchten van plukt.

Dat je de momenten van dankbaarheid steeds afwisselt met de volgende stap zetten wordt nog eens (misschien vrij hard) onderstreept in het volgende interview dat ik vandaag zag van de NewLifeUniversity. Het is een harde les dat nog het wijze advies onderstreept dat ik gisteren hoorde: “Ik besteed elke dag aandacht aan een complexe vraag waar ik op dat moment mee zit. Gewoon terwijl ik in de auto zit of de was aan t ophangen ben”.

Omdat ik zelf op dit moment  enorm aan t genieten ben van het uitzicht, raakt alles dat gaat over inzet, willen en genieten me diep. Inzet gaat nu even moeiteloos. Ik herinner me ook de dagen dat het zwaar was en dat ik ook echt met moeite moest doen om gewoon stug door te gaan op het pad. Er waren dagen dat ik mezelf aanmoedigde, maar dat ik ook best vaak moedeloos stil stond en dacht “dit is het dan blijkbaar”.  De dagen dat ik in de schaduw stilstond en me afvroeg of ik wel de goede dingen deed. De dagen ook dat ik even verdwaald was. Die dagen zullen ook wel weer komen, daar heb ik geen enkele illusie over, maar vandaag voelt het als zonovergoten en ik wil even heel erg genieten, zodat ik weer een voorraadje zon opbouw in mijn botten om door te zetten als t wat rommeliger zal zijn…

T was bovenop de berg dat ik begreep…en besloot om nooit meer te vergeten – Bram Vermeulen

Dat wens ik iedereen toe,  heel veel mooie uitzichten en grote dankbaarheid voor alle inspanning die je hebt geleverd om hier te komen. Wees dankbaar voor de tegenslagen en voor hen die met je meeliepen in je leven, ook als dat niet altijd onverdeeld prettig was De lente is (bijna) begonnen en wie weet wat er allemaal gaat bloeien dit jaar.

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)