Vrienden


Kan je vrienden blijven met je ex? Ik durfde de vraag niet volmondig met ja te beantwoorden vier maanden geleden, hoewel ik wel geloofde dat het kon. Op dat moment was het ook niet mogelijk, maar vandaag zie ik dat het kan, al vroeg het wel “werk”.

Al eerder had ik met het bijltje gehakt. In 2007 ben ik gescheiden van de vader van mijn kinderen. De scheiding verliep in eerste instantie behoorlijk goed, zodat we vrij snel een behoorlijk plan hadden voor de kinderen. De ontbinding van de relatie en het leven dat we samen hadden opgebouwd bleek beduidend taaiere kost. Daar zijn alle elementen die een scheidingsproces zo’n waar feest maken wel voorbij gekomen, de boosheid, de spelletjes, het woeste meningsverschillen waren er allemaal. Iedereen weet zich daar een voorstelling van te maken. In mijn geval duurde dat proces in feite maar 6 weken achteraf bezien, maar t waren wel zware weken.

Na zo’n scheiding is er ook echt tijd nodig om de wonden te likken, alles te accepteren en afscheid te nemen van de relatie. het is een tijd van acceptatie en erkenning en van weer open gaan staan voor nieuwe mogelijkheden. Dat is een proces dat je helemaal alleen doet, ieder op zijn manier. Voor mij betekent het ook vergeven en plaatsen in een soort logica om echt te snappen waarom het nu zo moest lopen.

Helemaal aan het einde van dat proces, als de storm geluwd is en acceptatie reëel is en nieuwe mogelijkheden kunnen worden verkent, wordt de vraag pas interessant. Kan je vrienden blijven met je ex? en ik kan daar nu na twee keer echt wel volmondig ja op zeggen, maar niet zonder een verhaal..

Ik geloof namelijk dat je geen vrienden blijft, maar dat je vrienden kan worden met je ex. het is zaak om de relatie af te sluiten voordat je kan gaan kijken naar een andere relatie, een vriendschapsrelatie. Er is iets af te hechten, voordat  die nieuwe fase kan worden gestart.

Afhechten (kleermakersterm): Om de draad af te hechten knip je deze op ongeveer 10 cm van het werk af. Haal de draad door de laatste lus en trek aan. Haal de afgehechte draad door een stopnaald. Haal de draad door de voorste lussen van de overgebleven steken en trek hiermee het overgebleven gat dicht.

Het verwerken van een scheiding of relatie gaat vaak gepaard met boosheid, verdriet, verwijten en een gevoel van falen. Zelfs in het geval dat je zelf (ook) voor scheiding kiest kunnen deze gevoelens langs komen en het kost tijd om het allemaal te verwerken en te komen toe een plek van acceptatie en aanvaarding.

Draad doorknippenOm te kunnen afhechten op zo’n manier dat er weer een vriendschap mogelijk is, is het opnieuw innemen van een onafhankelijke positie, je eigen ik zijn, belangrijk. Tijdens een relatie is er veel geïnvesteerd in “samen”. Zelfs als dingen moeilijk gingen was dat nog steeds iets van “ons samen’. Die context van samen is klaar en het nieuwe samen vraagt om een andere context. Als de relatie is ontbonden en je weer ruimte voelt om een relatie aan te gaan in een andere vorm, is het van belang om te zien dat je weer helemaal je eigen unieke zelf bent. En die twee unieke ikjes kunnen ruimte vinden om  een nieuwe, andere samen te vinden.

Met mijn eerste man was  de scheiding afgerond en zijn eigen leven aan t inrichten, ik was met mijn eigen dingen bezig. Ik voelde me weer gewoon mezelf en verantwoordelijk voor mijn eigen leven zonder dat hij daar ook maar enige rol in speelde voor mij. We hadden een behoorlijk werkend ouderschap samen met een strakke structuur. Afstandelijk, maar werkbaar.

Ik hoorde  mensen praten over vriendschap met ex-en, maar voor mij was het zo wel prima. Totdat hij in een gesprek aan de telefoon tegen me zei dat ik toch wel gelijk had gehad met mijn verzoek om te scheiden omdat hij nu ook zag dat onze relatie al lang over was, pure acceptatie. Ik ervoer een zekere erkenning en voelde ik iets in mijzelf ontspannen, waardoor hij voor mij in een keer ook weer gewoon een mens was (en niet een EX) met wie ik twee prachtige kinderen had gekregen. Het was alsof ik met die ene zin de draad pas echt helemaal kon doorknippen.

Sindsdien hebben we in mijn ogen een prima relatie, we zijn geen vrienden maar we zijn wel samen ouders. We overleggen en filosoferen samen regelmatig over onze kinderen. we kunnen bij elkaar koffie drinken en houden elkaar op de hoogte van dingen.

Voor mij was dat moment van acceptatie en erkenning  genoeg om de oude relatie af te hechten en een nieuwe relatie te beginnen, als bevriende ouders van dezelfde kinderen, goede kennissen zijn van elkaar. Op feestjes waar we elkaar tegenkomen hebben we ook altijd een praatje over van alles en nog wat en we weten wel een beetje van elkaar waar we mee bezig zijn.

Dat is dan de les die ik ook vandaag weer helemaal helder zag. Scheiden of een relatie beëindigen vraagt altijd om verwerking, van ontkenning naar boosheid, van wikken en wegen hoe dan wel naar verdriet om wat niet totdat er acceptatie en aanvaarding komt en je weer helemaal van jezelf bent.

Als je vrienden wilt worden met je ex dan heb je een oude relatie af te ronden. Je vergeeft en je moet de draad doorknippen van de oude relatie, de navelstreng al het ware. Zo komt er ruimte voor iets nieuws

Vorig jaar liep er bij mij weer een relatie op de klippen. Na de breuk voelde ik  al vrij snel dat er geen weg terug meer was en heb ik eigenlijk meteen geroepen dat ik vrienden wilde blijven. Er was weliswaar geen enkele reden om elkaar te blijven zien, maar ik had onze vriendschap altijd erg gewaardeerd en ik hoopte dat er ruimte voor zou blijven bestaan. Daarmee ontkende ik zelf het proces dat echt nodig is om ruimte voor vriendschap te maken; echt afscheid nemen, verwerken en aanvaarden, mijn eigen positie weer innemen en dan afhechten, de link naar de oude relatie doorknippen.  Ik heb dat hele proces zoveel mogelijk onder het tapijt geveegd en sprak meteen in verleden tijd en definitieve statements. Ik hou van aanpakken, ik had alles al een keer gedaan dus nu kon ik dat wel sneller, vond ik zelf.

Die vriendschap ontstond helemaal niet en  stiekem vond ik dat hij onvoldoende zijn best deed voor een vriendschap (hoezo verwijt), met een ferm “dan niet” liet ik het er maar bij.

Dit jaar kregen we wat meer contact en whats-appte we af en toe als vrienden en dat gaf me steeds tot mijn verbazing een onrustig gevoel. Ik wist me niet goed te verhouden als vriend en ik kwam nog allerlei onverwerkte gevoelens tegen.  Ik werd alsnog verdrietig en boos over wat er uit zag als een gewone vriendschap maar dat blijkbaar nog niet helemaal voor mij kon zijn.

Tot vandaag. Hij heeft een nieuwe vriendin en is verschrikkelijk verliefd. Ik word helemaal blij van die gedachte omdat ik hem dat van harte gun. Voor ons allebei is de oude relatie nu dus helemaal voorbij is en er is geen weg terug. Vandaag heb ik hem voor het eerst in tijden even gezien en ik heb eindelijk tussen neus en lippen door dat ene nog kunnen zeggen dat ik hem al die tijd zo graag nog wilde uitleggen. Dat was voor mij nog nodig voor de echte afhechting blijkbaar. Alles is gezegd en het afscheid geaccepteerd aan twee kanten.  Dat het oude klaar is nu voelt als een cadeau. Echt afhechten geeft enorm veel ruimte en rust. Ruimte voor van alles. En dus ook voor een nieuwe vriendschap denk ik.

Kan je vrienden worden met je ex? Ik geloof dat het kan, maar pas nadat  je weer helemaal je eigen unieke zelf bent en de oude relatie hebt afgehecht.

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)