TGIF blog: ik WIL genieten


Lezen geeft de mogelijkheid om dingen zelf in te kleuren, anders dan films dat doen. De enige film die mij direct aanzette om voor mezelf te reflecteren, was de bucket list.

Op dit moment zijn mijn favoriete boeken off all time:

  • Eten, bidden en beminnen – Elizabeth Gilbert
  • Wild – Cheryl Strayed
  • De pelgrimstocht naar Santiago – Paul Coelho
  • De kracht van Kwetsbaarheid – Brene Brown.

Het zijn allemaal boeken die de zoektocht van de mens markeren en dat is een thema dat ik heel erg herken in mijn eigen leen. Het zijn ook allemaal mensen die iets zijn gaan doen in die zoektocht, de moed hebben getoond om te gaan en te ontdekken, diep te ervaren en te leren van wat ze tegen kwamen op “the road less travelled”.

Het verschil tussen de gemakkelijke weg en de weg die leert, is de wil. Het vraagt moed, compassie en kwetsbaarheid om te gaan en onze grootste motor is de wil.

Tijdens mijn studie Psychosynthese besteedde we een heel weekend aan de wil en aan verlangen. Verlangen is de motor van de wil. Een van de meest bijgebleven oefeningen is een lijst die we maakten van al onze verlangens, waarna we vervolgens daaruit vier dingen kozen die we echt wilden. Een van mijn mede cursisten stopte na dit weekend met roken bijvoorbeeld.

Assagioli ziet de wil als sturend mechanisme in het menselijk handelen en onderscheid verschillende stadia:

  •  de sterke wil: De wil vanuit kracht, stuwkracht en energie.
  • De kundige wil: het vermogen die strategie te ontwikkelen die het meest effectief is en zo min mogelijk inspanning kost.’
  • de goede wil: dat te doen wat goed is voor jezelf en de ander wat bijdraagt aan ieders geluk en voorspoed.
  • de transcendente wil: (ook veel genoemd in het Boeddhisme) transcendentie betekent goddelijk of op God gelijkend te worden en stuurt de zelfrealisatie waarbij je je ego overstijgt.

We worden allemaal geboren met een sterke wil. Een baby gebruikt deze wil om te laten horen dat hij honger heeft of anderszins aandacht nodig heeft. Het is de wil die nauw verbonden is met het leven en overleven.

Later in ons leven ontwikkelen we de kundige wil. Je ziet dat kinderen op de kleuterschool al experimenteren met strategieën en daar ontdekken wat voor hen het meest effectief werkt. In mijn trainingen over onderhandelen werken we vaak juist aan het weer ontwikkelen van alternatieve strategieën zodat mensen situationeel het meest effectief kunnen blijven. De communicatie training die ik ooit volgde bij een zeer gewaardeerde collega gaat ook van dit kundige principe uit.

De goede wil gaat echt over het goed zorgen voor jezelf en voor anderen. Gisteren schreef ik over over-verantwoordelijkheid en onze natuurlijke aanleg om het goede te willen doen kan in sommige gevallen omslaan in jezelf weggeven ten gunste van een ander, dat is niet wat Assagioli voor ogen heeft. De mooiste filosofie die ik ooit hoorde om afwegingen te maken tussen eigen belang en andermans belang is een uitspraak van een krijgsheer. Als een oorlog meer verliezers dan winnaars kent is het geen eervolle oorlog en moeten wij deze staken. Deze gedachte neem ik vaak mee als ik overweeg which battles to pick.

De transcendente wil heeft als belangrijke motor het overstijgen van het ego, het daadwerkelijke besef dat we allen één zijn en dat een verantwoordelijkheid geeft. ik heb weinig momenten dat ik mijn transcendente wil aanspreek, maar rondom milieu, het niet eten van vlees en gemeenschapsvragen zoals het vluchtelingenprobleem zouden we in mijn ogen zeker gebaat zijn met transcendentie.

In mijn eerdere blog Kiezen is delen geeft ik een handvat om goede afwegingen te maken, bovenstaande helpt om dat nog scherper te doen.De afweging met de handen is vooral geconcentreerd op de goede wil. Dan Millman spreekt in zijn boek de 12 poorten naar de ziel (ook echt een van mijn favorieten) over de hogere wil. Deze wordt geraakt als je niet slechts jezelf afvraagt “wat vind ik fijn? Wat schiet ik ermee op?” maar juist als je je afvraagt “wat komt het meest ten goede van alle betrokkenen?”.

WilskrachtDe wil is de tweede poort naar de ziel, de eerste is eigenwaarde. Als je jezelf iets waard vindt, wordt het makkelijker om te willen. Ik heb heel veel moeite gehad met het weekend van de wil destijds, ik was nog zo bezig om mezelf goed genoeg te voelen dat de zin uit mijn jeugd “je hebt niks te willen, zorg maar eerst….” me nog te zeer blokkeerde om echt iets te willen. Mijn wil wordt nu wakker, juist nu ik alle grenzen van weggeven heb bereikt en ik de goede wil beter dan ooit snap. Ik citeer graag uit zijn boek:

Het zou fijn zijn als we het bestaan meester konden worden vanuit onze luie stoel, als we onze doelen konden bereiken door louter positief te denken en creatief te visualiseren. Of je kunt veranderen hangt niet af van wat je hoopt of wenst of denkt of voelt of zelfs maar gelooft; het ligt aan wat je doet.

In het dagelijkse leven wint vaak de wil-niet kracht van de wil. Ons verzet kan enorm groot zijn tegen dingen die waarvan we weten dat ze beter voor ons zouden zijn. We zijn meesters in het verzinnen van andere zaken. Ik heb me voorgenomen om elke dag een verhaal te schrijven. Dat stond in 2005 al op mijn Wil lijstje in mijn opleiding (zonder de elke dag). De enige manier om het voor elkaar te krijgen is het gewoon doen. En te ontdekken terwijl ik het doe welke neigingen en trucs ik allemaal heb om mezelf  te ontslaan van het doen. Dat doen en onderzoeken is een oefening in wilskracht.

Ik ben ook net een behoorlijk eind afgevallen en inmiddels ben ik best al tevreden met het resultaat zonder dat ik mijn BHAG heb gehaald (dan moet ik nog wel even door!). Ik kan mij sussen met de gedachte dat ik al veel behaald heb, genieten van alle complimenten en ondertussen schommelt mijn gewicht rond een plek waar ik nog niet klaar ben, maar wel al heel tevreden. Schrijven vraagt nu meer mijn aandacht en ik ontdek dat twee zaken die om wilskracht vragen maakt dat je een van de twee wat kan verwaarlozen. Nou doe ik dat altijd. ik doe er altijd nog een project bij dat dan meer van me vraagt.  Grappig genoeg WIL ik ze allebei. Dus dan moet ik ze ook allebei doen

Dus als gewoon doen de remedie is en al teveel overwegen en puzzelen alleen maar tijd vraagt en leidt tot immobiliteit…dan moet ik deze blog maar eens gaan posten en mijn buikspier oefeningen ook gaan doen…Geniet van een heerlijk weekend

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)