Ik ben


Deze week is Wayne Dyer overleden en dat stemt me toch verdrietig, hoewel de tekst van zijn site werkelijk prachtig is aangepast. Op dit moment kan je de film The Shift gratis bekijken gedurende een korte periode. Ik heb ook een VODcast van hem gezien met als titel I am that I am. Daar was ik van onder de indruk.

In het huidige bedrijfsleven wordt veel over talent gesproken en over passie. Soms bekruipt mij dan de vraag wat mijn talent dan precies is, ook al heb ik in een talentenworkshop ooit hardop gezegd wat mijn talent is. Zodra je het uitspreekt, krijg je een onbehagelijk gevoel van schaamte omdat het zo groot en zo eigen tegelijk is, verwarrende emotie in ieder geval en voorlopig nog zo verwarrend, dat ik dat woord niet hardop ga zeggen.

Wat ik wel hardop durf te zeggen is het volgende: Ik ben Coach. Het antwoord op die vraag was veel gemakkelijker. In een workshop van de Red Zebra’s vorige week werden ons vier vragen gesteld om te komen bij dat wat je passie is en één daarvan bleef bij mij hangen “wat zou je blijven doen, ook als ze je er niet voor zouden betalen”. Het antwoord op die vraag was veel gemakkelijker dan hardop zeggen wat mijn talent is. Daar werk mij heel helder dat ik altijd zal coachen, dat ik altijd gecoacht heb en dat ik dat heel graag doe. Ik coach nu al iedereen ongeacht of ervoor betaald wordt.

In the shift vraagt iemand  “hoe is het mogelijk dat je niet ziet wat al die tijd zo duidelijk voor je ligt?”. Ik heb mijn website en bedrijfje al veel langer, no voordat ik al de genoemde workshops heb gedaan, de naam van mijn bedrijf is echt 100% van toepassing.

Gisteren schreef ik al over hoe ik volkomen ins blau hinein iemand een medaille gaf en dat is precies wat ik bedoel. Ik zit dan niet in een coachingsgesprek, ik zit gewoon gezellig te kletsen en dan ineens “moet” ik iets zeggen of doen dat de ander kan verder helpen. Ik wil iets geven om iemand over een drempel te laten gaan zodat het al is wat het zou moeten zijn.

Dyer praat over de shift waarin hij uitlegt dat je ergens in je leven van de ego positie gaat naar de vraag “hoe kan ik van dienst zijn?”. het leven wordt dan heel simpel. Je bent er gewoon en geeft aandacht en dan als vanzelf komt er een moment dat je iemand van dienst kan zijn met je talent.

Dingen die echt bij je horen kan je verwoorden met Ik ben … het is dezelfde wijze waarop je de wet van aantrekking kan aanpakken. De secret is een tijd in zwang geweest en wat me tegenstond is de “hebberigheid” van sommige mensen. Het ging vooral over wat ze kregen, Dyer heeft een veel gezondere kijk gegeven op de law of attraction. Door te leven wat je wilt worden, ben je het al en krijg je dat wat je nodig hebt als vanzelf. Je bent tot dienst en het universum is jou tot dienst, voor mij is dat een verademing. het betekent dat ik niet iets hoef te “doen” maar gewoon mag geloven in dat wat bij mij hoort of zal horen.

Ik ben Verteller is er één waar ik drie maanden geleden mee begon. Ik wilde schrijver worden en dus nam ik mij voor om elke dag te schrijven. Ik doe dat niet elke dag, ik doe dat alleen als ik iets te vertellen heb, waarvan ik hoop dat het iemand ten dienste staat. Inmiddels voelt het als iets van mij, ik ben die verteller geworden en schrijven geeft me enorm veel energie.

Ik heb nog een voldoende zaken in mijn leven waar ik nog werk aan de winkel heb voordat ik kan zeggen “ik ben”, maar ik voel er nog wel een aantal gloren die ik steeds minder bescheiden en minder vanuit het ego waarneem. Grandi zei “be the change you want to see” en ik begin te ervaren dat het echt zo werkt. Voor mij, maar ook voor de mensen om me heen en als coach geef ik dan graag een zetje. 

 1. #1 by Marieke Koning on 6 september 2015 - 01:22

  Dank je wel Maarten voor je mooie woorden

 2. #2 by Maarten Kool on 5 september 2015 - 02:52

  In deze blog ‘Ik ben’ laat jij (Marieke) ten volle de ‘ kracht van kwetsbaarheid’ zien. Door voluit te zijn wie je bent – in het geval van jou is dat coach – komt jouw (persoonlijke) kracht helemaal tot uitdrukking.
  Mooi dat je dat helemaal laat zien.
  Inspirerend voor een ieder die zijn of haar kern (= ‘ik ben..’ zijn) wilt leven.
  Marieke heeft veel coachingskracht in huis om een ieder te begeleiden en te helpen zijn of haar kern (=schat) te vinden.

(wordt niet gepubliceerd)