Emoties


Vandaag was het een emotioneel dag. Vanochtend al een gesprek met een dame van 42 over de mogelijkheid om ongewild kinderloos te blijven en de weg die je aflegt voordat je tot de conclusie komt dat het misschien niet meer gaat lukken. Vanmiddag ineens een vraag die me overviel “begrijp ik nou goed dat jij vrijgezel bent, je had toch die leuke vent. In beide gevallen welde verdriet in me op, waar ik bij de eerste nog kon doorpakken naar hoopvol maar bij het tweede moment toch wel gewoon even de wanhoop voelde van ongewild relaties laten mislukken.

Vorige week vertelde iemand mij met stellige overtuiging dat hij zeker niet emotioneel zou worden in het gesprek en dat hij het zakelijk wilde houden. Dat was een gesprek in privé sfeer. Ik had mijn gesprekken op het werk en dan probeer je meestal die verdraaide emoties onder controle te houden, maar waarom?

Jezelf bewust zijn van je gevoelens en de consequenties daarvan is een teken van emotionele intelligentie. Aan het einde van mijn blog ga ik iets mee in op de theorie, maar in de basis is het simpel. Er zijn een groot aantal emoties die we kennen.

wordle emoties2

Emoties kan je wegstoppen maar je kan ook kijken naar waar ze je toe uitnodigen. Een bekende emotie is angst. Angst laat ons aarzelen, vluchten of als het echt nodig is vechten. Ooit hoor ik Danny Mekic als spreker vertellen dat hij een jaar lang elke angst die hij voelde had onderzocht. 95% van zijn angst bleek volkomen ongegrond.

De emotie angst is een zeer nuttige emotie, het helpt ons overleven. Irrationele angsten blokkeren ons juist. De emotie voelen en onderzoeken op zijn waarde is nuttig. Ikzelf heb momenten van angstgevoelens die vooral zenuwen zijn over de mogelijke schaamte verwekkende situatie waar ik in zou kunnen komen. Als ik mijn schaamte god weet te reguleren, durf ik met mijn angst toch in een spannend situatie te stappen en leer ik, stretch ik. Ik heb zo ooit een prachtige hoeveelheid warme complimenten ontvangen terwijl ik het doodeng vond om zo voor de groep te gaan staan, zo bloot en daarmee kwetsbaar. Het werk van Brene Brwon gaat juist daarover.

Woede kan ook een zinnige emotie te zijn, het is de emotie die ons helpt om heldere grenzen te stellen en ergens uit te stappen.

Liefde is juist het tegenovergestelde en nodigt ons uit om te verbinden.

Zo hebben alle emoties nuttige kanten en geven ze ons levenslust, ook als ze soms lastig zijn. Ik begrijp het appel om zakelijk te blijven, de crux van emoties is je bewust te zijn dat je ze hebt zodat ze jou niet hebben.

In mijn wereld is breinleren op dit moment belangrijk, emoties voel je meer in je lijf. Het niet wegstoppen kan allerlei informatie opleveren. Als je je bewust bent van je gevoelens of van emoties die verhalen van anderen oproepen, leer je jezelf kennen en wordt je je bewust wat voor jouw belangrijk is en van waarde.  Waar Byron Katie vooral de gedachten die je hebt ombuigt naar je innerlijk weten, zijn emoties net zozeer een weg naar innerlijk weten.

Meer contact met je gevoel is door Coleman in 1995 vastgelegd in Emotionele Intelligentie. Waar Intellectuele intelligentie de  analytische en rationele intelligentie meet, meet EQ het vermogen tot associatief denken en heeft mede invloed op het verwerven van vaardigheden. IQ gaat over je oplossend vermogen bij logische of strategische taken. Het gaat om serieel, lineair en objectief denken. EQ gaat over bewustzijn van en invoelend (empatisch) vermogen betreffende de eigen gevoelens en die van anderen. Duidelijk is dat je lerend vermogen samenhangt met je EQ.

Om het rijtje  af te maken, ik las onlangs over Spirituele intelligentie (SQ): een vorm van intelligentie betreffende het aanpakken en oplossen van levensvragen en zingeving. Het gaat om verbindend denken, te weten: bezieling, creativiteit, inzicht en intuïtief vermogen. (Zohar). Spirituele intelligentie is de motor die de groei aandrijft en als basis dient voor IQ en EQ, SQ ontwikkelt de intuïtie. SQ is op een actieve manier verder te ontwikkelen door o.a. zelfreflectie, zelfonderzoek, training en oefening.

Terug naar de emoties. Al van heel jong af aan zijn we ons bewust van onze emoties, de reacties van de mensen om ons heen leren ons wanneer we emotioneel overkomen en de omgeving vraagt ons om ze al dan niet in te tomen. Het is een natuurlijk gegeven en iets dat zo komt aanwaaien. Emotioneel intelligent wordt je als je jezelf vragen stelt en en actief met de materie bezig bent, iets wat je al heel jong doet.Emotionele intelligentie is niet sec gevoel maar het samenspel tussen gevoel en verstand. Het bestaat uit 5 factoren (Salovey en Mayer):

 • Kennis van de eigen emoties
 • Reguleren en beheersen van emoties
 • Zelfmotivatie
 • Andermans emoties (h)erkennen
 • Omgang met anderen en sociale vaardigheden

Uit onderzoek dat EQ meer invloed heeft op het maatschappelijke succes. Als je net als ik soms de neiging hebt om je gevoelens wat weg te stoppen (we houden het zakelijk) dat is er dus alleen al een carrière belang om er goed mee om te gaan.

 

Mijn hele blog gaat over het toelaten, zelfs toejuichen van je gevoel en eigenlijk al voordat ze “emotioneel” worden ze toe te laten en een bron van informatie te laten zijn. En wordt je net als ik vandaag ineens emotioneel van een vraag, dan is het tijd voor reflectie en zachtheid. Ik voelde vooral verdriet over dat wat verloren was gegaan. In mijn geval is het een uitnodiging om te accepteren en los te laten vanuit dankbaarheid, iets waar ik gelukkig ook al actief mee aan de gang ben.

Ik eindig met het prachtige plaatje dat ik via Facebook kreeg van degene bij wie ik mijn emotionele uitbarsting had, het allerbeste pleidooi om je gevoelens te koesteren:

broken 

 1. #1 by Marieke Koning on 12 september 2015 - 08:56

  Graag deel ik een link die ik vandaag zag en die ook helpt bij het positief omgaan met ALLE emoties: http://www.huffingtonpost.com/brianna-wiest/emotionally-intelligent-people_b_7953392.html

 2. #2 by Maarten Kool on 3 september 2015 - 22:29

  Waardevolle blog. Helder overzicht om op een goede manier met gevoelens om te gaan: op tijd gevoelens toelaten voordat het emoties worden. Dat is pas echte emotionele intelligentie. Dank voor de mooie inzichten.

(wordt niet gepubliceerd)