Vrije Keuze?


Instant geluk, door de kakofonie aan vormen die er zijn voelt het soms als het winnen van de staatsloterij. We mediteren, we zijn een met de natuur, we verblijven in de hamam, we kopen mooie ecologische tassen en hoera we winnen de geluksprijs.  De veelheid aan activiteiten die we ontplooien hebben vaak meer weg van het kopen van een lot dan een serieuze poging onszelf te leren kennen en daarmee de weg vrij te maken voor een goed leven.

Nog nooit zijn er zoveel spiritueel getinte bladen verschenen als in deze “nieuwe” tijd. en als je tussen de regels doorleest blijkt dat we als we het nemen zoals het komt, leren los te laten en te zijn met wat er is een gelukkig leven binnen de mogelijkheden hoort, behoudens dan botte pech, maar zelfs dan is er vaak nog de insteek dat we daar zelf invloed op hebben door een ander perspectief te kiezen. Toch is het in de praktijk minder simpel dan de brochures doen vermoeden, wie kent niet de ervaring dat je weer terugschiet in je oude gedrag?

In onze hersens liggen een aantal (overlevings)mechanismen opgeslagen die voor een groot deel verklaren waarom sommige dingen zo lastig zijn en hoe we keuzes eigenlijk breintechnisch altijd maken op ervaringen uit het verleden.  Daar is niks mis mee en het werkt ook feilloos behalve als we dingen in stress hebben opgeslagen in die hersens. Dan reageren we vanuit een een vecht/vlucht reactie op een detail in het heden. Dat kan kan vanuit overlevingsdrang mooi zijn, maar als de reactie niet past in het  totale plaatje van vandaag, dan beperkt het ons. Ook een soort staatsloterij, want een herinnering hoeft helemaal niet te worden geactiveerd, maar eenmaal geactiveerd beperkt het onze vrijheid van handelen.

Of  vrije keuze bestaat is nog volop in discussie bij de  breingeleerden  en ik weet er te weinig van om me daarin te mengen. Mijn eigen ervaring is dat als je als je de lastige situaties van vandaag onderzoekt je vaak terugkomt op ervaringen uit het verleden. Juist dat onderzoeken en ontmaskeren maakt ruimte om nu makkelijker, lichter en met meer plezier te leven. Het geeft keuzevrijheid alleen al omdat het ons uit de flipperkast van de negatieve emoties haalt. In mijn coachingssessies kom ik het tegen en het is elke keer bijzonder om te zien hoeveel meer er mogelijk is als je bereid bent te onderzoeken.

Een ervaring uit mijn eigen flipperkast: Als meisje van 8 stond ik vaak dromerig aan de kant van het schoolplein en observeerde ik de kinderen in de klas in hun spel of droomde over mooiere plekken. Op enig moment had ik een aanvaring met een schoolgenoot die behoorde tot een groepje en daarin zekere invloed had. Ik werd daarop het mikpunt van spot met als grootste grap dat mijn billen wat dikker waren dan het gemiddelde schoolmeisje. Misschien was de periode van die spot maar heel kort maar ik ervoer stress en met dat gevoel sloeg ik het plaatje op. Kenmerken: Alleen zijn, lach met bepaalde klankkleur, mijn achterwerk richting lach,  ik ervaar verhoogde spierspanning in mijn lijf en een neiging om te vluchten. Ik noemde het “ik ben gepest”.

Onze natuurlijke neiging op stress is het vergroten van controle. We zijn oneindig creatief in het creëren van mechanismen (coping strategies) om het gevoel van controle terug te krijgen. We maken een verhaal van onze ervaringen die ons grappig genoeg vaak in het gelijk stelt over de ernst van de zaak en ons onvermogen om er iets aan te doen, we vertellen soms zelfs een ander wat we ervan geleerd hebben. In trainingen en coachen kom ik die verhalen vaak tegen en steeds weer blijkt het onderzoeken en bewustwording het meeste resultaat biedt bij het opruimen van beperkende plaatjes.

We kunnen het leven niet controleren, we kunnen niet voorkomen dat we stress ervaren en er een plaatje van opslaan, we mogen zelfs blij zijn dat we zo inventief zijn dat we er van alles en nog wat aan trucs voor vinden om er mee om te gaan (hoezo niet creatief). De weg naar de vrijheid om te genieten van het leven is niet eenduidig, soms zelfs bochtig. Cursussen, massages, coachen, alles kan behulpzaam zijn in de zoektocht naar jouw vrijheid van leven en genieten. De kern van alle activiteiten is dat het vraagt om je bewust te zijn van de manier waarop jij jouw ervaringen hebt opgeslagen, maatwerk en onderzoek dus. Heel vaak knalt een diep inzicht ineens naar binnen als een zeepbel die knapt, maar de weg er naar toe is minstens net zo belangrijk. Die weg hoeft niet lang te zijn, elke stap kan een sleutel geven De hoofdprijs winnen in de staatsloterij van het leven is maar voor weinig weggelegd. De meeste van ons moeten gewoon werken voor de prijzen.

Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt ontwaakt – Carl Jung

, , , ,

  1. #1 by Marieke Koning on 10 februari 2012 - 09:52

    Inderdaad! Count your blessings is belangrijk, vooral als je bedenkt dat we vaak makkelijk onze fouten te zien dan onze successen, ook zo’n vrolijk grapje van het brein

  2. #2 by Sandy on 8 februari 2012 - 19:12

    En dan vooral niet vergeten om die prijzen in een mooie prijzenkast te zetten opdat je er nog vaak van kunt genieten. Niet in een doos op zolder wegbergen! If you have ‘m flaunt them!

(wordt niet gepubliceerd)