Geschud


Ik heb geschud van het lachen bij de soms absurd scenes in de film It’s Complicated en ik was ontroerd. Een gevoel van herkenning golft in mij naar boven als ik Meryl streep hoor zeggen:

I no longer see myself as divorced

Ik ben zelf gescheiden.  Nu, na ruim vier jaar, begin ik ook weer gewoon van mezelf te zijn en is de scheiding geen dagelijkse realiteit meer.

Net na de scheiding heb ik  instanties vervloekt bij wie ik steeds die burgerlijke status moest invullen. Ik heb drie keer braaf gescheiden ingevuld en daarna gewoon alleenstaand. Ik vind het flauwekul. Als het al relevant is welke status ik bekleed dan is het toch alleen interessant of ik alleenwonend, samenwonend of getrouwd ben, al dan niet met kinderen. Gescheiden is geen burgerlijke staat, het benoemt een gebeurtenis uit het verleden.

Op papier was het helder. In de praktijk duurde het langer, juist in kleine dingetjes. Zoals toen ik de eerste keer de heg stond te snoeien met een elektrische heggenschaar voelde ik me een enorm zelfstandige vrouw. Ik was erg trots, juist omdat ik onzeker was of ik dat allemaal wel alleen zou kunnen. Inmiddels weet ik dat , ik kan het en ik heb me in de afgelopen jaren prettig verwonderd over mijn kundige kluscapaciteiten en georganiseerdheid, ja zelfs over mijn geweldige consequente houding naar de kinderen. Ik geniet ervan.

Ik zie het ook bij anderen. Ik sprak een vrouw die een prachtmuur had geschilderd, een kopie van een muur in het oude huis die haar kind heel graag wilde houden. Destijds had ze dat niet zelf gedaan en nu bleek ze het heel goed zelf te kunnen. Net als de man die de zorg had voor de kinderen en nu zelf de gesprekken met zijn pubers heeft en het verschrikkelijk gezellig maakt.

Het is grappig fenomeen.  We willen graag ons leven delen met anderen. We gaan de taken delen, dan verdelen en vervolgens zakt het in routine. Na een scheiding ontdekken mensen ineens dat ze meer in hun mars hebben dan ze zelf hadden voorzien. Dat is de prettige keerzijde van deze ongeplande verandering. Er is niemand meer aan wie het kan liggen, alleen aan jezelf en dat is verhelderend. 

 

 

Scheiden als een bewustzijnsproces: de boom is geschud en er blijken meer groei en ruimte te zijn dan we in het leven van routines konden voorzien.  De genieten-kant van een scheiding zeg maar. En dat is een opsteker voor de dagen dat het minder makkelijk gaat, je groeit ervan en dan realiseer je je:

ik ben een gewoon mens met een schat aan levenservaring.

, , , , ,

 1. #1 by Sandy on 31 oktober 2011 - 15:29

  Briljante film, ook ik herken veel in de dynamieken waar Meryl Streep in de film mee te maken krijgt.
  En voor mij geldt; in mijn huwelijk was ik gescheiden, van mezelf. En nu ben ik weer één….

 2. #2 by Han Tuttel on 12 oktober 2011 - 14:42

  Bedankt voor het toevoegen van de link! Die film lijkt me best wel hilarious… #aanlijstjetoevoegd

 3. #3 by Marieke Koning on 12 oktober 2011 - 14:22

  @Hantuttel Als je over de film scrolled zie een link naar de europese trailer

 4. #4 by Han Tuttel on 12 oktober 2011 - 13:34

  Leuk stukje Marieke – mis alleen de link of plaatje van/over/naar de film waarin je verwijst…

(wordt niet gepubliceerd)